Tumult op Tiengemeten

Luuk en Tim, gezworen vrienden uit groep 7, brengen een vakantie door op de camping van Tiengemeten. Samen met Max, de herdershond, beleven ze allerlei avonturen. Een gewonde uil brengt ze bij Hugo, de rattenvanger van het eiland. Door hun omzwervingen ontdekken ze langzaamaan dat er op het eiland dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Ze gaan op onderzoek uit en weten uiteindelijk met behulp van Hugo een duistere zaak op te lossen . . .

 

'Ik vond het verhaal steeds spannender worden en heb het boek snel uitgelezen. Ik hoop, dat er een vervolg op komt!’ (Maarten de Waard, 11 jaar).

 

‘Het is echt een jongensboek! Daarnaast heb je een goed plot. Ik vond het een leerzaam boek en heb een goed beeld van het eiland gekregen.’  (Maartje van Berge, boekverkoopster).

 

‘Je hebt een léuk jongensboek geschreven. Bovendien een boek dat feitelijk klopt. Als kinderen op Tiengemeten komen en het eiland ervaren kunnen ze het in jouw boek achteraf herbeleven, want ze kennen de camping, de hond, het weggetje naar rechts enzovoort.’  (Ton van der Graaf, journalist, eilandbewoner).

 

Let op: ook volwassenen lezen dit boek met plezier. Naast een spannend jongensboek biedt het een mooie sfeerschets van het eiland Tiengemeten. Met het boek in de hand kun je de omzwervingen van Luuk en Tim over het eiland op de voet volgen!


Verkoopinformatie

Tumult op Tiengemeten is op diverse locaties voor €  9,95 te koop. Zie de pagina "Verkoopadressen".

Geïnteresseerden buiten de regio kunnen het boek bestellen door hun naam en telefoonnummer door te geven via de contactpagina. Kosten bedragen €  12,95 voor het boek inclusief porto en verpakking.

Sinds april 2011 al meer dan 1.700 exemplaren verkocht!

Het boek is landelijk te leen bij meer dan 150 bibliotheken, waaronder die van Dordrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam en Ridderkerk.

 

Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten ligt in het Haringvliet, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Rotterdam. Ruim tien jaar geleden kocht Vereniging Natuurmonumenten het met het doel het om te vormen van landbouwgebied tot natuur. De boeren werden uitgekocht en hebben hun bedrijf op andere plaatsen in Nederland voortgezet. In 2006 is het eiland definitief omgezet in wilde natuur, waar je uren kunt rondstruinen. Er zijn moerasgebieden, kreken, maar ook een gedeelte met akkers, waar ouderwetse groenten worden verbouwd. Er lopen Schotse Hooglanders, Nederlandse trekpaarden en schapen te grazen. In de lucht cirkelen buizerds, kiekendieven en valken rond. Tienduizenden ganzen vliegen over en grazen er in de polders voordat ze verder trekken.

Het eiland is ooit ontstaan als zandplaat. Het had toen een oppervlakte van tien gemeten, op de plek waar nu de herberg annex camping is. Later gingen mensen stukken land inpolderen en groeide het eiland door aanslibbing tot 1860 tot de hedendaagse grootte van ongeveer duizend hectare.

Een gemet is een oude oppervlaktemaat, die aangaf wat een boer met paard op één dag met mooi weer kon omploegen. De ware maat hing dus mede af van de grondsoort. Op Tiengemeten was een gemet ongeveer 0,4 hectare groot.

Je komt op Tiengemeten vanaf het dorpje Nieuwendijk, vanwaar de pont van Natuurmonumenten elk uur naar het eiland vertrekt.

 

Meer informatie over Tiengemeten

www.campingtiengemeten.nl

www.tiengemeten.info

www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten

www.veerdiensttiengemeten.nl

 

© René Kerkhoven 2011

Alle rechten voorbehouden, inclusief het recht van reproductie in zijn geheel of gedeelten, in welke vorm dan ook.